2023-12-07 | Baigėsi antrasis Pietų Baltijos programos kvietimas teikti paraiškas

Gruodžio 5 dieną baigėsi antrasis Interreg VI-A Pietų Baltijos programos kvietimas teikti paraiškas.

Gdanske įsikūręs programos Jungtinis sekretoriatas informavo iki nustatyto termino sulaukęs 43 projektų paraiškų, kuriose dalyvauja per tris šimtus partnerių iš Danijos, Lietuvos, Lenkijos, Švedijos ir Vokietijos Baltijos jūros pakrantės regionų.

Šiam kvietimui pateiktuose projektų paraiškose dalyvauja net 73 partneriai iš Lietuvos – universitetai, kolegijos, profesinio mokymo įstaigos, mokyklos, ligoninės ir sveikatos priežiūros įstaigos, pramonės ir prekybos rūmai, savivaldybių administracijos, turizmo informacijos centrai, saugomas teritorijas ir draustinius administruojančios įstaigos, verslo įmonės, nevyriausybinės organizacijos. Tiesa, kai kurie partneriai dalyvauja daugiau nei vienoje projekto paraiškoje.

Projektų paraiškose nurodoma projektų vertė siekia net 78 406 999,50 Eur, o iš programos biudžeto prašoma skirti 62 304 177,13 Eur dydžio Europos regioninės plėtros fondo bendrafinansavimą.

Ypatingai džiugina Lietuvos partnerių aktyvumas. Nors Lietuva yra tik viena iš penkių programos šalių, o mūsų pajūrio regionai (Klaipėdos, Tauragės ir Telšių apskritys) yra vienos mažesnių tiek gyventojų skaičiumi, tiek ir ekonominiais rodikliais, Lietuvos partnerių dalis bendrame projektų partnerių skaičiuje siekia beveik ketvirtadalį. Viena tokio aktyvumo priežasčių – lanksti programos struktūra, leidžiant jos finansuojamuose projektuose dalyvauti ir ne programos teritorijoje registruotiems pareiškėjams (jei veikla bus vykdoma programos teritorijoje ir pagrindinė nauda teks būtent jai) bei galimybė dalyvauti ir pelno siekiantiems subjektams (ne pagrindinio projekto partnerio statusu).

Rengiantis kvietimui programos Jungtinis sekretoriatas ir informaciniai centrai programos šalyse kartu surengė net 56 konsultacijų sesijas. Šis skaičius neapima atskirai programos informacinių centrų surengtų konsultacijų pareiškėjams.

Netrukus prasidės pateiktų paraiškų techninės atitikties vertinimas, o kitų metų pradžioje bus vertinama šį etapą praėjusių projektų kokybė. Planuojama, kad paraiškų vertinimas bus baigtas kitų metų pavasario viduryje, o iki vasaros pradžios geriausiai įvertintus projektus patvirtins programos Jungtinis valdymo komitetas.

Pietų Baltijos programa finansuoja bendradarbiavimo apipus sienos iniciatyvas Danijos, Lietuvos, Lenkijos, Švedijos ir Vokietijos regionuose, besiribojančiuose su Baltijos jūra. Lietuvoje į programos teritoriją patenka Klaipėdos, Tauragės ir Telšių apskritys. Programa finansuoja ir projektus, kuriuose dalyvauja partneriai iš kitų regionų ar kitų ES valstybių narių su sąlyga, kad projektų veiklos kurs naudą Programos teritorijoje.

Daugiau informacijos – Programos sekretoriato interneto svetainėje (www.southbaltic.eu) bei naujai sukurtoje Programos informacinio centro Lietuvoje Facebook paskyroje (www.facebook.com -> Interreg Pietų Baltijos programa).