2024-04-02 | Klaipėdos regione pradedamos rūšiuoti maisto atliekos

Balandžio 2 d. pristatyta projekto „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“ metu sukurta maisto atliekų apdorojimo infrastruktūra. Projektas finansuotas 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programos lėšomis.

Klaipėdos regionas pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirtos linijos, pastatytos šalia Dumpių sąvartyno, atidarymo ceremonija. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus nuo 2024 m. visos Lietuvos savivaldybės privalo atskirai rinkti maisto atliekas. Klaipėdoje tam sukurta nauja rūšiavimo infrastruktūra. Regiono gyventojai ir svečiai jau kviečiami rūšiuoti maisto likučius – tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės – ir mesti juos į daugiabučių kiemuose stovinčius konteinerius rudu dangčiu arba specialius konteinerius, kurie buvo išdalinti individualių namų savininkams. Pirmąsias maisto atliekas į rūšiavimo liniją tikimasi atvežti jau kitą savaitę.

Iš Klaipėdos gyventojų maisto atliekos bus surenkamos atskira mašina ir atgabenamos į Dumpiuose pastatytus apdorojimo įrenginius. Čia naudojimui nebetinkami produktai bus paverčiami biomase, kurią uždaro tipo cisternomis išsigabens atliekų perdirbėjai. Kol kas be Klaipėdos miesto ir Neringos savivaldybių su UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centru sutartį dėl tokių atliekų atvežimo yra pasirašęs Kretingos rajonas. Šilutės, Palangos, Skuodo ir Klaipėdos rajonai kol kas dar tik planuoja tai padaryti.

Perdirbant maisto atliekas iš jų išgaunamas biometanas bei pagaminamas kompostas. Biometanas naudojamas kaip ekologiškas gamtinių dujų analogas elektros ar šilumos gamybai, taip pat jis tinka kaip kuras dujomis varomoms transporto priemonėms. Be to, atskirai surenkant maisto atliekas švaresnės ir tinkamesnės perdirbimui lieka antrinės žaliavos, išmestos į komunalinių atliekų konteinerius.

Dumpiuose pastatytais įrenginiais per metus bus galima sutvarkyti per 6 670 tonų maisto atliekų.

Naujasis cechas su visa įranga, kaip ir maisto surinkimo konteineriai, įsigyti pasinaudojant Europos Sąjungos fondų lėšomis. Maisto projekto investicijų vertė siekia apie 3 071 591 Eur, iš jų 72 proc. skyrė Europos Sąjunga, likusi dalis – UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro lėšos.

Pasak ministro S. Gentvilo, pernai Klaipėdos regione turėjo būti išrūšiuota 60 proc. atliekų, tačiau buvo pasiektas tik perpus mažesnis rodiklis. Tad jis tikisi, kad šie naujieji įrenginiai prisidės prie geresnio tokių aplinkosauginių reikalavimų vykdymo, nes šiuo metu apie trečdalį atliekų sudaro būtent maisto likučiai. „Maisto atliekų rūšiavimas padeda padidinti ir kitų atliekų rūšiavimo apimtis, nes jos tada jau nesutepamos“, – akcentavo ministras.