2024-09-02 | Plungėje vyko 6-asis Regioninės politikos forumas
2024-08-29 Regioninės politikos forumas

2024 m. rugpjūčio 29 d. Plungėje vyko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos ir VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros organizuotas 6-asis Regioninės politikos forumas. Renginyje tradiciškai buvo aptariamos svarbiausios regioninės politikos aktualijos.

Šiais metais forume ypatingas dėmesys buvo skiriamas suplanuotų investicijų įgyvendinimui, pasiekimams bei tolimesnėms regionų plėtros kryptims. Per pastaruosius metus regioninės politikos srityje įvyko daug teigiamų pokyčių. Lietuva baigė derybas su Europos Komisija dėl ES fondų investicijų programos, o Vyriausybė patvirtino 2022–2030 metų Regionų plėtros programą, kuriai skirta 1,6 mlrd. eurų ES lėšų suma.

„Mūsų siekis buvo, kad 30 proc. 2021–2027 m. laikotarpio ES fondų lėšų tektų regionams. Šiuo metu deriname sprendimus, kurie leis papildomai suplanuoti apie 150 mln. eurų ES lėšų regionams ir pasiekti šį tikslą“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Regionų plėtros tarybos jau suplanavo beveik 100 proc. visų programos lėšų ir prasidėjo konkrečių projektų įgyvendinimas. Vidaus reikalų ministrės teigimu, vis daugiau žmonių ir verslų pajus realius pokyčius, o tai pagerins gyvenimo kokybę regionuose.

Regioninės politikos forume vyko trys pagrindinės diskusijos. Pirmoji skirta ES Sanglaudos politikos ateičiai po 2027 m., kurioje buvo aptariami regionų lūkesčiai, naujos kryptys ir reformos, būtinos tolesnei regionų plėtrai. Antrojoje diskusijoje buvo nagrinėjamas regionų plėtros planų įgyvendinimas ir reagavimas į nuolat besikeičiančias ekonomines ir socialines sąlygas. Trečioji diskusijos tema buvo skirta kūrybinėms industrijoms, kurios tampa ateities ekonomikos kryptimi, ieškant galimybių, kaip regionai galėtų išnaudoti šias tendencijas savo naudai.

6-ajame Regioninės politikos forume dalyvavo merai, regionų plėtros tarybų, savivaldybių, Vyriausybės, Seimo ir verslo, profesinių sąjungų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai, Lietuvos ir užsienio mokslininkai bei ekspertai.