2024-09-19 | Vilniuje vyko šeštasis Regionų forumas
2024-09-18 Regionų forumas

2024 m. rugsėjo 18 d. Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose vyko šeštasis Regionų forumas, skirtas svarbiausiems regioninės politikos klausimams aptarti. Prezidento Gitano Nausėdos iniciatyva forumas organizuotas kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija.

Regionų forumą atidarė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovo teigimu, Regionų forumas suteikia galimybę įvertinti, ką jau pavyko nuveikti, kur juda Lietuva ir regionų mastu bendradarbiaujančios savivaldybės, taip pat kuria kryptimi iš tiesų norime judėti. Valstybės vadovas akcentavo, kad pirmosios renginio dalies diskusijų temos pasirinktos atsižvelgiant į Prezidento ir jo komandos susitikimuose su savivaldybių merais ir vietos gyventojais dažniausiai aptariamas temas, o antroji forumo dalis skirta Lietuvos regionų ateities vizijai.

Pirmojoje renginio dalyje savivaldos ir centrinės valdžios atstovai bei socialiniai partneriai aptarė regionams aktualias temas: kelių infrastruktūros klausimus, būsto politikos perspektyvas, savivaldybių finansinių investicijų galimybes.

Antrojoje forumo dalyje Prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad deramas dėmesys turi būti skiriamas visiems šalies regionams. Siekiant sukurti stipresnę, teisingesnę, žalesnę ir inovatyvesnę gerovės valstybę, reikia efektyvios nacionalinės regioninės politikos. Valstybės vadovas įvardijo strateginį Lietuvos tikslą – koordinuotą nacionalinę regioninę politiką, taip pat pateikė pasiūlymus, kaip išmaniau ir efektyviau stiprinti Lietuvos regionus. Antrojoje renginio dalyje taip pat vyko diskusija tema „Nacionalinė regioninė politika – kokios naujo politinio ciklo perspektyvos?“, kurioje dalyvavo merai, parlamentinių partijų deleguoti atstovai, akademikai, ekspertai ir verslo atstovai.